NL | FR | Login voor leden Vacatures Contacteer ons

Energieverbruik en CO2-emissies

Het energieverbruik van gebouwen vertegenwoordigt ongeveer 40% van het totale energieverbruik in België. Zoals elkeen weet, bestaat er een rechtstreekse relatie tussen het energieverbruik en de CO2-emissies.

Bouwsystemen met keramische bouwmaterialen (spouwmuren met voldoende isolatie, baksteenstrips op isolatie, …) zijn perfect compatibel met de hoge energieprestatie-eisen die aan gebouwen gesteld worden.

De belangrijkste troef, zomer en winter, is de hoge thermische inertie van keramische bouwmaterialen.

 

Geen vervuiling van de binnenomgeving

De vervuiling van de binnenomgeving is een significante parameter in verschillende acute en chronische pathologieën, zoals ademhalingsmoeilijkheden en allergieën. Aangezien keramische materialen inert zijn, geven ze geen toxische of allergene substanties vrij.

 

Aanpasbaarheid

Bij de aankoop van eengezinswoningen, gebeurt het vaak dat de renovatiewerken de organisatie van de woning aanpassen: doorslaan van muren en niet dragende wanden, uitbouwen van de woning, afsluiten van openingen, … Baksteengebouwen blijven aanpasbaar gedurende hun hele levensduur zodat aanpassingen omwille van gewijzigde sociale omgeving steeds mogelijk blijven. 

 

Geen onderhoud noodzakelijk

Het gevelmetselwerk in baksteen krijgt naarmate de tijd vordert een patine die haar een onvergelijkbare charme geeft.

Het water absorberend vermogen van de baksteen zorgt ervoor dat gedurende een bui, de gevelbaksteen het regenwater kan opnemen en achteraf snel kan afgeven wanneer de regenbui afgelopen is. Op die manier wordt het afstromen van water op de gevel vermeden en dus het verschijnen van vervuiling op de gevelbaksteen.

De vormstabiliteit van een baksteen vermijdt het voorkomen van scheuren.

Terwijl het regelmatig nodig is om andere gevelbekledingsmaterialen op te frissen, beschermen of te vervangen, heeft baksteen geen onderhoud of vervanging nodig.