NL | FR | Login voor leden Vacatures Contacteer ons

In onze sector is een uitgebreid gamma baksteenstrips ter beschikking, geproduceerd volgens verschillende productieprocessen.Deze baksteenstrips kennen hun toepassing in diverse concepten in nieuwbouw en in renovatie; zowel op isolatiepanelen en waterbestendige panelen, zowel prefab als op de werf uitgevoerd, als bijvoorbeeld ook op geprefabriceerde wanden van allerlei materialen.

Steenstrips worden ook gebruikt bij de bekleding van binnenmuren en schouwen, en bij renovatiewerken aan bestaand metselwerk. In functie van de ondergrond gebruik je een cementlijmmortel of een lijmmastiek. Daarna voeg je de strippen zoals een gewone muur. 

Steenstrips kunnen zowel buiten als binnen op iedere droge, vlakke en stabiele ondergrond aangebracht worden. De ondergrond dient steeds stof- en vetvrij te zijn. Bij buitengebruik moet er absoluut vorstbestendige lijm gebruikt worden. Het is belangrijk om aandachtig de voorschriften van de lijmleverancier te volgen. 

 

Buitengevelisolatiesystemen met gebruik van steenstrippen

Voor bouwheren, projectontwikkelaars, overheden maar ook voor fabrikanten van bouwmaterialen is het behalen van een goed niveau van energieprestatie een belangrijke zorg geworden. Elkeen dient zijn "steentje" bij te dragen. Daarom is innovatie een must voor de baksteensector! Thermische isolatie is het "key-element" in de energieproblematiek. België beschikt over een verouderd woningenbestand, dit is geweten. Een groot deel van onze woningen zijn nog gebouwd zonder isolatie. De techniek van buitengevelioslatiesystemen met toepassing van baksteenstrips wordt meer en meer gebruikt in renovatie doch ook in nieuwbouw.

Baksteenstrips verlijmd op een laag isolatie-materiaal geven een perfecte afwerking.

In de baksteensector werden zowel systemen ontwikkeld met geprefabriceerde panelen die ter plaatse worden geassembleerd en opgevoegd als een volledige uitvoering op de werf waarbij eerst de laag isolatie wordt aangebracht en nadien in een tweede fase de baksteenstrippen.

 

Geprefabriceerde panelen met baksteenstrips op een ophangconstructie

In bepaalde toepassingen kan men gebruik maken van geprefabriceerde panelen met baksteenstrips, die als een vliesgevel op een ophangconstructie bevestigd worden. De baksteenstrips worden op een water- en weersbestendige plaat gekleefd.

Door deze werkwijze speelt het metselwerkverband geen rol meer in de stabiliteit en de gevel en geeft dit de architect een totale vrijheid in keuze van patronen.
De steenkeuze voor de baksteenstrips is onbeperkt. In het prefabconcept kan de architect werken met de vaste lagen-en koppenmaat van de geprefabriceerde panelen, zodanig dat de panelen steeds passen en er een minimaal afvalpercentage en aanpassingswerk op de werf nodig is. Dergelijke panelen kunnen ook meegenomen worden in de productie van verdiepingshoge geprefabriceerde wandelementen.

Voor wat betreft de technische specificaties voor de baksteenstrips verwijzen wij naar de NBN B 23-004.