NL | FR | Login voor leden Vacatures Contacteer ons

Herbestemming van een oude kloostersite in Mechelen

dmvA architecten

Foto's : Bart Gosselin

 

De herbestemming van de oude kloostersite Apostolinnen in Mechelen is een projectcombinatie van nieuwbouw, renovatie en restauratie. Naast het heropleven en respecteren van de geschiedenis, was 'leefbaarheid in de stad' een essentieel uitgangspunt bij de ontwikkeling van het project. Door de site om te bouwen tot een geheel van woonentiteiten rond een semi-publieke ruimte, verbonden door binnenstraatjes, heeft dmvA getracht een dorp-in-de-stad gevoel te creëren.

Volgens het historisch onderzoek zijn er sinds de Middeleeuwen veel straten en steegjes verdwenen: ze werden teruggebracht door het binnengebied van de site uit te zuiveren en op die manier de historische hoofdvolumes te tonen. Er zijn hierdoor nieuwe buitenruimtes ontstaan die het woongeheel leefbaar maken.

Naast de restauratie en reconversie van de bestaande gebouwen heeft dmvA een nieuwbouw met 2 triplexwoningen ontworpen. Het is een baksteenmonoliet met buitentrappen die, in samenwerking met de stegen en de patio’s, voor nieuwe circulatie op de site zorgen. Het gebouw is een overtreffende trap in baksteenarchitectuur, die met zijn tactiliteit opvalt door de uitpuilende voegen in het metselwerk.

Verschenen in "Bouwen met Baksteen" nr 163 - september 2018'   Download het artikel